Zozbierali sme 19 spôsobov jedenia zemiakov z celého sveta! Toto sa rozhodne oplatí ochutnať

1. Riivinkropsu, Fínsko


 

Táto zapekaná strúhaná zemiaková kaša je najpohodlnejšou potravou na svete. Vo Fínsku si môžete zakúpiť mrazené vrecúška z pripravených zemiakov, aby ste si ju mohli pripraviť vždy, keď máte chuť (napríklad podobne ako vo Fínsku, každý večer).
Recept je veľmi jednoduchý. Originál nájdete TU. 
Nastrúhané zemiaky zalejeme vrstvou vajíčok, mlieka a smotany. Dám do predhriatej rúry, kým sa nezapečú dozlatista. Tesne pred vybratím z rúry ich môžeme posypať syrom. 


2. Sag Aloo, severná India
 


Sag Aloo je spojenie výborného špenátu a zemiakového kari, ale ak máte chuť na menší kúsok, vyskúšajte aloo tikki – vyprážaný zemiak s cibuľou a hráškom. Alebo rovno oboje – podobne ako na fotografii.
Recept nájdete TU.


3. Chorrillana, Čile
 


 

Predstavte si nachos, ale namiesto tortily máte hranolky a namiesto mletého máte nakrájané hovädzie mäso. Potom pridajte vajcia. Chorrillana je dokonalé jedlo na opicu a často sa servíruje na veľkej platni, pre väčšie množstvo ľudí. 


4. Duchesse zemiaky, Francúzsko
 


 

Chrumkavé na vonkajšej strane a mäkká kaša vo vnútri. To sú malé kúsky zemiakovej dokonalosti. Čo je ich tajomstvom? Krém, syr, maslo a vajcia.
Recept nájdete TU.
 

5. Bubble and Squeak, Veľká Británia
 


V preklade: "bublanie a škrípanie". Je to najchutnejší spôsob, ako využiť zvyšné zemiaky (ak sa vám podarí mať napríklad zvyšky kaše). Zmiešajte kašu s ľubovoľnou zeleninou, pripravte z nich plnené placky a plytko osmažte. Podávajte s vajíčkom.


6. Janssovo pokušenie, Švédsko
 



Predstavte si najlepšie gratinované zemiaky, ktorý ste kedy jedli, s malými kúskami rýb a tonami krému. Jannsonovo pokušenie je zvyčajne konzumované ako príloha, ale srdečne ho odporúčame jesť ako hlavné jedlo.


7. Domáce "raňajkové" zemiaky, Amerika
 


Akékoľvek ospravedlnenie jedenia smažených zemiakov na raňajky by u Američanov uspelo.
Prehľadný fotorecept nájdete TU.


8. Pierogi, Poľsko
 



Lahôdka obľúbená aj na Slovensku. Zemiakové pirohy na tisíc spôsobov. Plnené na slano, na sladko. Podávané s kyslou smotanou, cibuľou, slaninkou, či naopak posypané sladkou strúhankou. 


9. Gnocchi, Taliansko
 


Zdroj: www.dobruchut.sk


Talianska kombinácia zemiakov a cestovín v jednom úžasnom jedle. Všetko čo potrebujete sú zemiaky, múka a soľ. Vyskúšajte tento jednoduchý recept. 


10. Kanárske zemiaky, Kanárske ostrovy
 


 

Nenechajte sa oklamať fotografiou - zemiaky na Kanárskych ostrovoch vyzerajú sladko, no v skutočnosti sú nadmieru slané. Tajomstvom ich prípravy je varenie v šupke, v silne slanej vode. Zemiaky majú v hrnci na soli "plávať". Necháme ich variť 20 minút a po odstránení prebytočnej vody ešte posypeme jemnou vrstvou soli. Dáme pokrievku a jemne pretrepeme, aby soľ skryštalizovala na povrchu a jemne zošúverila šupku zemiakov. Tradične sa takto pripravené zemiaky podávajú s Mojo omáčkou. Na tú potrebujeme cesnak, vínny ocot, koriander, rascu a trochu soli- všetko zmiešame a na záver pridáme olivový olej. Ďalšou verziou je hot Mojo v ktorej koriander nahradíme chilli papričkami a červenou paprikou. 

 

11. Varené ryby, Bahamy
 



Polievka z varenej ryby je na Bahamách tradičnými raňajkami. Ideálna je vraj aj v prípadoch, keď sa cítite fyzicky zle. Stačí pridať viac korenia a citrónu a budete sa cítiť omnoho lepšie. 
Recept nájdete TU.




12. Aloo koláč, Trinidad a Tobago
 



Alo Pie je ako obrovská placka, naplnená zemiakmi, rascou a inými koreninami. Je to rýchle a výdatné občerstvenie na cesty.
Prehľadný fotorecept nájdete TU.

 

13. Gamjajeon, Kórea
 



Gamjajeon sú hrejivé zemiakové palacinky, ktoré sa podávajú so sójovou omáčkou. Sú ideálne na zdieľanie s ostatnými alebo len pre váš mlsný jazýček. Výber je na vás.
Video návod na prípravu si môžete pozrieť TU.


14. Rosti, Švajčiarsko
 



Rostis sú najjednoduchší spôsob, ako pripraviť  pôsobivé neskoré raňajky počas víkendu. Stačia vám na to dve ingrediencie: zmeiaky a maslo + toping, alebo obloženie na vrch. Čo viac môžete chcieť, ako chrumkavé zemiakové koláčiky, vyprážané na masle? Pripravujú sa v rôznych variáciách, obľúbené sú napríklad s volským okom a avokádom na vrchole.

 

15. Salchipapas, Peru
 



Salchipapas je populárnym fast foodom, pozostávajúcim z párkov a vyprážaných zemiakov. Dá sa dochutiť rôznymi ďalšími ingredienciami, a podáva sa s chutnými omáčkami. Celý recpet nájdete TU. 


16. Rappie Pie, Nové Škótsko
 



Rappie Pie sa pripravuje trochu zvláštnym spôsobom: kuracie mäso a zemiaky sa spolu vmiešajú do koláča a spoločne sa upečú! Toto jedlo je však ešte lepšie, keď sa konzumuje na druhý deň, po opätovnom zohriatí. Ale kto by to dovtedy vydržal? Recept TU.


17. Brændende kærlighed, Dánsko
 



V preklade názov tohto jedla znamená "horiace láskou", čo je presne to, čo cítia Dáni vo svojom srdci k tejto báječnej pochúťke so šťuchanými zemiakmi, obložené slaninou a cibuľkou, podávané s plátkami červenej repy. Pozrite si podrobný fotorecept.


18. Colcannon, Írsko
 


 

Colcannon je mixom zemiakovej kaše, zmiešanej spolu s nadrobno nakrájaným kelom. Podáva sa ako príloha k jedlu spolu s plátkom slaniny a petržlenovou omáčkou.  Zábavná írska trdícia: na Halloween sa do colcannonov balia a ukrývajú mince. Recept TU.

19. Dabeli, západná India
 


 

Dabeli je obľúbeným street foodom. Zemiakový sendvič, obložený granátovými jablkami, hroznom, arašidmi a cibuľou. Čo viac k tejto kombinácii dodať? Recept TU. 

 

Zdroj: https://www.buzzfeed.com/ailbhemalone/ways-to-eat-potatoes-around-the-world?utm_term=.ie3ybmx2P#.qio8GBrba
 

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.