Zdroj: http://www.sk.emb-japan.go.jp/itpr_sk/00_000357.html
Ocenenie kvality Európskej únie
Dvadsiatim slovenským potravinám sa podarilo získať ocenenie kvality Európskej únie. Medzi ne patrí napríklad bryndza či trdelník. Pýšia sa skvelou chuťou, nezvyčajnou výrobou a kvalitnými surovinami.
Označenie chráneného pôvodu
Na celom svete nájdete označenie chráneného pôvodu len na obale 628 potravín. Je náročné získať ho, pretože výroba daných potravín musí prebiehať len v jednom regióne, z ktorého musí pochádzať aj väčšina surovín. Slovensku sa podarilo získať toto ocenenie pre 2 druhy potravín.
Žitavská paprika
Tvorí jednu z dvojice pochúťok s označením chráneného pôvodu. Sladká mletá paprika je pestovaná v oblasti Podunajskej nížiny. Svojej neodolateľnej a výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Paprika získala chránené označenie ako prvá potravina na Slovensku.
Zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/408912841142327756/?lp=true
Stupavské zelé
Stupavská kapusta sa vyrába z kapustových odrôd, ktoré sa vypestovali na slovenskom Záhorí. Pomenovanie produktu je sčasti inšpirované aj chorvátskymi kolonizátormi v časti Mást v Stupave, kde má pestovanie kapusty bohatú tradíciu. Stupavské zelé pribudlo do zoznamu ako druhá potravina až v roku 2017.
Zdroj:https://dennikn.sk/761048/stupavske-zele-je-chranenou-znackou-odlisi-ho-od-inych-pestovatelov-kapusty/
Chránené zemepisné označenie
Do tohto zoznamu patrí 717 svetových potravín. Podmienkou získania tohto označenia je, aby v danej oblasti prebiehalo aspoň jedno štádium výroby.
Do zoznamu zo slovenských potravín patria:
- Skalický trdelník
- Slovenský oštiepok
- Levický slad
- Slovenská parenica
- Oravský/Zázrivský korbáčik
- Tekovský salámový syr
- Slovenský bryndza
Autor: Nikola Jurkaninová
Zdroj:https://refresher.sk/49211-Najvzacnejsie-potraviny-zo-Slovenska-Podmienkou-je-specialna-receptura-domaca-vyroba-a-kvalitne-suroviny