Pár slov o kupovaní kávy

Existujú len dva druhy komerčných kávových zŕn, Arabica a Robusta. Arabica sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach a je známa svojou hladkou, mierne kyslou chuťou. Robusta sa pestuje v nižších nadmorských výškach a má silnejšiu a trpkejšiu chuť. Ak uprednostňujete kávu s nižším obsahom kofeínu, siahnite po takej, ktorá má označenie 100% Arabica.
 

 

Pri kúpe kávy sa riaďte týmito radami:

• Kávové zrná si pomeľte doma sami. Nie je nad vôňu čerstvo pomletej kávy. Celé zrná si zachovávajú sviežosť a kvalitu chuti, Mletá káva má tendenciu stratiť svoju vôňu a charakter. (Ak už si kupujete mletú kávu, opýtajte sa vždy na hrúbku mletia, respektíve na to, pre aký typ prípravy je káva určená.)

• Snažte sa kupovať kávu v hermeticky uzavretých baleniach. Takto balená káva si zachová lepšie svoju chuť a vôňu a nebude schnúť na poličke. Ak vaša obľúbená predajňa nepoužíva vzduchotesné vrecká, jednoducho sa uistite, že v posledných dvoch týždňoch bola káva pražená— čím skôr, tým lepšie.

• Olej na povrchu kávových zŕn znamená nadmerné pečenie, Pozor na to! Nadmerne pražená káva bude mať chuť jemne spálenú, zatiaľ čo káva, ktorá bola riadne pražená, zachová olej v zrnách.

• Pri nákupe kávy z Fair Trade pečiatkou, si môžete byť istí, že pochádza z ekologického poľnohospodárstva a je bez pesticídov. V neposlednom rade pečiatka zaručuje, že ľudia, ktorí ju vypestovali, neboli vykorisťovaní a boli náležite odmenení.

• Kúpenú a otvorenú kávu uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe na suchom, chladnom a tmavom mieste.

A tu je recept na lahodnú kávu:

  • 0,5 litra horúcej vody

  • 2 lyžičky čakankovej kávy

  • štipka škorice

  • štipka kardamónu

Do vriacej vody nalejete kávu a ďalšie prísady a varíte cca. 5 minút na miernom ohni. Môžete osladiť medom. Jednoduché a chuťovo fantastické!

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.