Neodolateľné vianočné pochúťky

 

Vianočná hríbová polievka

Na prípravu potrebujeme:

  • 200 – 250 ml sušených dubákov
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 – 3 zemiaky
  • soľ a ocot

 

Postup prípravy:

Naplníme hrniec 1 litrom vody a necháme v ňom odstáť dubáky približne jednu hodinu. Po odstáti ich privedieme k varu a približne 15 minút varíme, kým nie sú mäkké. Medzitým zemiaky nakrájané na kocky necháme variť v osolenej vode. Keď sú dubáky mäkké pridáme k ním zásmažku, ktorú si pripravíme tak, že osmažíme múku na masle a po odstavení zo zdroja tepla pomaly vmiešame smotanu. Do hrnca pridáme taktiež aj zemiaky spolu s vodou, v ktorej sme ich varili (voda by mala byť maximálne po okraj zemiakov). Osolíme a okoreníme a podľa chuti môžeme opatrne pridať aj ocot. Podávame.

 

 

Grilovaný hovädzí steak + zelené lusky

Na prípravu potrebujeme:

  • 1 kg hovädzej sviečkovice
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej
  • 0,5 kg zelených luskov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malá čili paprička
  • 8 ks šalotiek
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 1 polievková lyžica balzamika

 

Postup prípravy:

Rozpálime grilovaciu panvicu, na ktorú nalejeme olivový olej. Mäso nakrájame približne na 200g steaky, ktoré nezabudneme osoliť a okoreniť. Príprava mäsa trvá približne 15-20 minút, grilujeme po oboch stranách.

Približne po 10 minútach prihodíme k mäsu očistené a prepolené šalotky. Po tom, ako sa mäso upečie, ho dáme preč z panvice a k šalotkám pridáme balzamiko. Dusíme to spolu, kým šťava nie je hustá, približne 5 minút.

Zelené lusky uvaríme v osolenej vode a orestujeme ich na masle, čili papričkách bez semienok, ktoré nakrájame na drobno a na cesnaku, ktorý je taktiež nasekaný na drobno.

 


Šťavnatý mrkvový koláč

Na prípravu potrebujeme:

NA CESTO:

  • 50 g hladkej múky
  • 50 g strúhanky
  • 7 vajec
  • 300 g nastrúhanej mrkvy
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 300 g hnedého cukru
  • 150 g vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
  • soľ

NA KRÉM:

  • 0,5 kg creme fraiche 
  • mandle a orechy
  • šťava z citróna (1ks)
  • 100 g práškového cukru

 

Postup prípravy:

Vymiešame žĺtky s cukrom a pridáme ostatné suroviny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame. Tortovú formu vymastíme a posypeme múkou a nalejeme do nej pripravenú zmes. Pečieme približne pol hodiny pri 180 stupňoch.

Krém: Vyšľaháme creme fraiche s citrónovou šťavou a cukrom. Pripravený krém natierame na koláč až po jeho vychladnutí.

 

Zdroj: http://biba-mylittleworld.blogspot.sk/2012/02/carrot-cake-alebo-mrkvovy-kolac.html

 

Vianočný punč (obsahuje alkohol)

  • 5 dl čierneho čaju
  • cukor
  • 2 ks pomaranč
  • 1 ks citrón
  • Klinčeky
  • Škorica
  • 5 dl červené víno
  • 2 dl rum

 

Postup prípravy:

Čierny čaj necháme lúhovať približne 5 minút. Podľa chuti pridáme cukor, škoricu, klinčeky a kôru z citróna a pomarančov. Varíme spolu približne 5 minút.

Po prevarení všetko precedíme, prilejeme víno a zohrievame. Rum spolu s citrónovou a pomarančovou šťavou pridávame až po odstavení z ohňa. Nalejeme do pohárov.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť a krásne Vianoce! :) 

 

 

Zdroj: 

https://zena.sme.sk/c/6192876/stedry-den-podla-tria-sefkucharov.html, 

http://style.hnonline.sk/gastro/547784-top-vianocne-menu-podla-sefkucharov-blogerov-a-hn,

https://dobruchut.azet.sk/recept/8590/

 

Autor: Nikola Jurkaninová

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.