Multižánrová reštaurácia v mestskom paláci? Nie len o tom je HalmiSpace

Predstavte si situáciu, že ste doma, vonku prší a vy by ste chceli ísť za kultúrou, no zároveň si dať pod zub niečo chutné a možno nevšedné. Chutná, a zároveň zdravá kuchyňa, historický priestor, ale taktiež výstavy, prednášky, koncerty a mnoho iných aktivít; to všetko sa spája v jednom priestore, zvanom HalmiSpace. Podnik sídli v Košiciach v Halmiho dvore, ktorý je malým mestským palácom, a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. My sme sa opýtali zakladateľa, pána Juraja Kralíka, čo všetko multižánrový priestor HalmiSpace v sebe nesie.

 

 

1. Čo bolo inšpiráciou pre vaše podnikanie?

Na úplnom začiatku to bol nedostatok. Nedostatok možností, služieb vysokej kvality, dostatočne širokej ponuky a podobne. Keď sa na svoje podnikanie pozerám spätne, vždy som do regiónu a komunity prinášal niečo nové, inovatívne, čo mne samotnému chýbalo. Prišiel som na to, že pokiaľ niečo chcem, nemá zmysel čakať, kým niekomu inému napadne to zrealizovať. Lepšie je nabrať odvahu, nájsť si ďalších rovnako zanietených a šikovných ľudí a pustiť sa do toho.

 

2. Pre začínajúcich podnikateľov bývajú začiatky najťažšie. Aké boli tie vaše?

Ja to už skôr považujem za mýtus. Áno, každý začiatok je ťažký a vyžaduje si veľkú dávku dôvery, odvahy prekonať strach a pustiť sa do neistoty. Začiatok podnikania je však spojený aj s obrovským množstvom nadšenia a takmer nevyčerpateľnej energie. Púšťate sa do niečoho nového, a každý deň vidíte výsledky svojej práce, čo vás opäť nabíja silou a novou energiou. Prirovnal by som to k jari, keď je všetko v rozkvete a prudkom raste, ktorý sa nedá zastaviť. Neskôr príde aj zima, na ktorú sa treba pripraviť a prežiť ju. Podľa môjho názoru je najťažšie vytrvať aj keď počiatočné nadšenie a zápal pre vec už budú dávno preč.

 

3. Priestory Halmiho dvora sú opradené dávnou históriou. Prečo ste si ako sídlo vybrali práve toto miesto?

Priestor som ja, spolu s ďalším zakladateľom Petrom Szemanom, objavil tak povediac náhodou, no bola to láska na prvý pohľad. Keď som vstúpil do týchto historických priestorov, zapôsobilo na mňa nesmierne silné genius loci tohto miesta. Hneď som vedel, že je to to pravé miesto pre moje plány, a že ďalej už hľadať nemusím. Vzhľadom na povahu národnej kultúrnej pamiatky však boli úpravy priestorov pomerne komplikované a obmedzené. Rozhodli sme sa ponechať vintage atmosféru celého priestoru. S jeho dizajnom nám pomáhali viacerí umelci, vyvíjal sa dlhodobo a postupne.

 

5. Čo vás viedlo k tomu, aby ste usporadúvali vo svojich priestoroch rôzne ďalšie aktivity, ako napríklad prednášky, koncerty, diskusie, výstavy či coworking?

Poslaním HalmiSpace je vytvárať priestor a možnosti, vďaka ktorým môžeme my a naši zákazníci stále rásť a rozvíjať sa. To je hlavný dôvod, prečo sme vôbec vznikli. A toto poslanie môžme napĺňať vzdelávacími podujatiami, kultúrnymi akciami, diskusiami, coworkingom, ale aj čajom či kávou.  

 

6. V Halmispace sa môžu návštevníci realizovať pomocou coworkingu, ale u nás je tento pojem ešte mnohým ľuďom neznámy. Ako by ste našim čitateľom priblížili o čo ide?

Coworking je v podstate životný štýl. Ak pracujete na voľnej nohe alebo z povahy vašej práce nie je nutné, aby ste pracovali na nejakom konkrétnom mieste, máte niekoľko možností. Buď pracujete z domu, v kaviarni alebo si prenajmete kanceláriu. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. A keď spojíte výhody a odstránite nevýhody vyššie menovaných možností, vznikne vám coworking. Najväčšou výhodou je to, že pracujete v komunite podobne zmýšľajúcich ľudí, a môžete sa vzájomne obohacovať, podporovať a posúvať.

 

7. Čo by ste odkázali začínajúcim podnikateľom? (ak chcete môžete uviesť príklad z minulosti, ktorý vám poskytol poučenie)

Pustite sa do toho. Aj keď možno nemáte skvelý biznis plán spočítaný do posledného centu, nemáte vymyslený názov, logo a skvelé vizitky. Rozprávajte sa s ľuďmi, ktorí vo vašej oblasti už pôsobia a majú skúsenosti. Nenechajte sa odradiť kamarátmi a rodinnými príslušníkmi, ktorí vám budú chcieť síce dobre, no s podnikaním nemajú žiadne skúsenosti a s najväčšou pravdepodobnosťou vás budú od vášho zámeru odhovárať. Jednoducho začnite a svoj zámer postupne dolaďujte a nastavujte tak, aby vás a vašich zákazníkov napĺňal a bavil.

 

HalmiSpace ponúka zákazníkom útulné priestory vo vintage štýle.

V HalmiSpace si na obed môžete dať jedno z ponúkaných chutných bezlepkových menu.

Vo dvore hralo množstvo známych mien, ako je aj Martin Geišberg & Daniel Špiner s hudobným projektom Sandonoriko.

Kontakt:

HalmiSpace

Hlavná 21
040 01 Košice
0948 844 489

ahoj@halmi.space
facebook.com/HalmiSpace
www.halmi.space

Pondelok - Štvrtok od 9:00 do 22:00,

Piatok od 09:00 do 00:00

cez víkendy od 14:00 do 22:00.

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.