Blogerka Lenka Mančíková a jej Zdravé pečenie

Viete, čo je to kváskovanie a prečo je prospešné pre naše telo a trávenie konzumovať kváskové pečivo? To a omnoho viac sa dozviete v našom rozhovore s milou a šikovnou blogerkou Lenkou Mančíkovou, ktorá pre vás píše svoj blog Zdravé pečenie. Viac o jej zaujímavých aktivitách sa dozviete v našom rozhovore.

 

1. Ako by ste sa v skratke predstavili?

Som mamou 3 detí - 13 ročných dvojičiek Tamarky a Miška a 5 ročného Mathiasa. Práve ich narodením som sa začala zaujímať o zdravšie varenie aj pečenie. A tak vznikol blog Zdravé pečenie. Kedysi to bol blog Koláče bez práce, ktorý mal byť pôvodne na objednávanie koláčikov.  Ale nakoniec som sa rozhodla pre 3. bábo, čo bolo moje naj rozhodnutie. Výrobňa počká, hovorila som si :). Ale napokon sa to vyvinulo inak. Počas materskej som naďalej vypekala, okrem koláčov aj kváskový chlieb, ktorý chutil mojim známym. A odtiaľ bol už len krôčik ku kurzom kváskovania, keď mi raz na jednej hodine pilatesu kamarátka povedala, aby som ich to naučila. Chvíľku som plánovala a premýšľala, aby som rozbehla moje kurzy tak, aby boli od začiatku profesionálne, dobre nastavené.  Myslím, že sa mi to podarilo, od začiatku sú na vysokej úrovni, nič si nemusíte nosiť, iba dobrú náladu, chuť učiť sa a ochutnávať chlebík.

 


 Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

2. Kedy sa u vás začala prejavovať láska k pečeniu?

Veľmi dávno, milujem sladké, tak je to asi s tým spojené. A keďže som nechcela jesť klasické presladené sladkosti, tak som si začala piecť sama.  A tiež myslím, pri žene platí, že rada pečie či varí, keď má pre koho. Môj manžel má rád sladké ako ja, tak sa dopĺňame.


 Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

3. Ako by ste popísali vaše začiatky pečenia z kvásku?

Zvedavosť, čo je to za čudo, že len z múky a vody niečo vznikne... rada skúšam nové veci, určite na začiatku to nebolo vždy podľa predstáv ale tuším, nikdy som chlieb nemusela vyhodiť. Vždy bol jedlý, len som dolaďovala detaily.  Začínala som tak, že som dávala chlieb do tortovej formy, ten tvar sa mi až tak nepáčil, tak som automaticky prešla na ošatky. To si spomínam veľmi presne, tú radosť, to pozeranie do rúry. Chlebík vyzeral krásne ako z obchodu, chutil však omnoho viac a o jeho zdravotných benefitoch nehovoriac.

Teraz na mojich kurzoch hovorím z vlastnej skúsenosti, aby na začiatku pokusov vážili suroviny, množstvo rozkvasu a zapisovali, aby vedeli vyhodnotiť, kde mohla byť chyba. Lebo aj mne sa stávalo, že som si povedala "však načo vážiť, dám ešte rozkvas", a potom som netušila, kde bol problém. :)

 

 Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

4. Ako sú hlavné dôvody, prečo by ľudia mali konzumovať radšej kváskový chlieb?

Je lepší pre naše trávenie, keďže je bez pridania droždia, jedná sa o tzv. mliečne kvasenie, nie alkoholové. Je to vlastne dlhšia fermentácia, ktorá zabezpečení dôkladné rozloženie všetkých zložiek múky, a tým je chlieb stráviteľnejší. A najmä chutí lepšie a vydrží aj dlhšie. Kváskový chlieb neplesnie.

 

5. Majú podľa vás ľudia v dnešnej dobe záujem o zdravé pečenie?

Myslím, že stále viac a viac. Zaujímame sa o to pôvodné, našťastie, vraciame sa k tradíciam, podporujeme lokálnych výrobcov, zaujímame sa o pôvod, o zloženie. Častý argument "proti" je vyššia cena takýchto produktov, ktoré nie sú vyrábané ešte vo veľkom alebo ich robí maličká pekáreň, ktorá má vôbec problém prežiť. Som však zástancom, dať si radšej menší kúsok, ale kvalitnejšie.

 

 Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

6. Kde a ako sa môžu záujemci prihlásiť na vaše kurzy?

Mám web zdravepecenie.sk, kde mám vždy všetky termíny kurzov. Nájdete ma však aj na Facebooku – Zdravé pečenie alebo tiež profil Kvások, ktorý je zameraný výhradne na kváskové pečenie. Ak ste fanúšikom Pinterestu alebo Instagramu, tak tam ma tiež môžu sledovať.

Kurzy robím na dva najnáročnejšie chlebíky – ražný a bezlepkový. Väčšinou sú v jednom kurze, len sú dve skupiny. A takisto učím kváskové sladké pečenie, tiež v prípade záujmu dve skupiny. Špaldové a bezlepkové.

 

 Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

7. Okrem kurzov pečenia ponúkate aj iné produkty, napr. vašu knihu s názvom „Kvások“, kde a ako si ich môžu zákazníci zakúpiť?

Na webe mám sekciu shop, kde nájdete aj moju knihu Kvások, ktorá vyšla minulý rok. U mňa sa dá kúpiť aj so sušeným kváskom – ražným alebo bezlepkovým. Takisto, ak už kváskujete, mám v ponuke rôzne ošatky na kysnutie chleba. Hitom sú tie so srdiečkom, vhodné aj ako darček.

Takisto posielam poštou dokonca aj kvások. Vždy sa teším, keď môžem rozširovať kváskovanie všade po Slovensku. Dokonca som ho už posielala aj do Veľkej Britácie, Nemecka či Írska.

 

 

Špeciálna ponuka:

Pre tých, čo sa boja začať s kváskovaním, mám v ponuke aj kváskový balík, ktorý obsahuje všetko, čo potrebujete – kvások, múky, ošatku, recept a moje následné poradenstvo. K balíku je aj kniha v špeciálnej cene.

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Web:  www.zdravepecenie.sk

Facebook: https://www.facebook.com/ZdravePecenie/

                  https://www.facebook.com/Kvasok.sk/

Email: lenka@zdravepecenie.sk

Telefón: 0918 702 061

 

Autor: Lenka Budaiová

 

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.