Adam’s home - made chocolate, zažijte vôňu a chuť praliniek z celého sveta v našom hlavnom meste

Keď prvýkrát počul o čokoládovom biznise, zaujalo ho to natoľko, že neváhal a otvoril si vlastnú čokoládovňu v hlavnom meste. V rámci rubriky o úspešných nápadoch, gastro prevádzkach a inováciách vám prinášame rozhovor s Adamom Bartkom, ktorý založil ,,sladkú” prevádzku Adam’s home-made chocolate v Bratislave.

Jeho inšpiráciou boli dve nežné ženy, ktoré ho zasvätili do čokoládového sveta praliniek. Postupne začal objavovať tajomstvá výroby a spracovania čokolády z rôznych kútov sveta. Mysleli ste si, že čokoláda chutí všade rovnako? Úspešný mladík vám to v našej rubrike prezradí.

 

1. Ako vznikalo vaše podnikanie? Čo bolo vašou inšpiráciou?

S blížiacim sa koncom môjho štúdia na vysokej škole som premýšľal o ďalšom smerovaní svojej kariéry. V tejto dobe som sa stal súčasťou rodiny, v ktorej ma dve inšpirujúce dámy (pozdravujem tetu Eva a tetu Zdenu :-) natoľko zaujali svojim rozprávaním o čokoládovom biznise, že som sa rozhodol otvoriť si vlastnú čokoládovňu. Postupne som začal prenikať do tajov výroby, spracovania a chuti čokolády a uvedomil som si, že čokoláda nie je len zabalená sladkosť na pulte v obchodoch, ale že exitujú rôzne odrody, príchute a spôsob spracovania je veda samá o sebe. Po mesiacoch príprav a tvrdej práce sa mi podarilo vybudovať malú čokoládovňu, ktorej cieľom nie je len uspokojiť dopyt po klasických produktoch ako sú pralinky a horúca čokoláda, ale u nás môžete ochutnať a porovnať chuť z rôznych kútov sveta, ako je Uganda, Venezuela, Kostarika, Peru a iné. Ďalej sa snažíme budovať povedomie o čokoláde organizovaním rôznych ochutnávok a komentovaných degustácií, kde náš hosť nie len ochutná čokoládu, ale tiež sa dozvie zaujímavosti o pestovaní kakaovníka, spracovaní kakaa a výrobe praliniek.

 

2. Čo považujete za vaše súčasné silné stránky? Čím ste výnimoční?

Ako som už naznačil v predchádzajúcej otázke našim cieľom nie je len ponúknuť produkt, ale vytvoriť miesto, ktoré je s týmto produktom spojené. Zákazník nedostáva len kvalitnú čokoládu, ale má možnosť sa dozvedieť rôzne informácie o tom odkiaľ konkrétna čokoláda pochádza, ako bola spracovaná, a ako sme vyrobili finálny produkt. Veľký dôraz kladieme tiež na príjemné prostredie a milú obsluhu, pretože si myslíme, že aj tieto veci patria k budovaniu podniku s dobrou povesťou. Myslím si, že v tejto chvíli sme jediná bratislavská čokoládovňa, ktorá ponúka niekoľko druhov pravých horúcich čokolád, ktoré meníme a pridávame do ponuky, aby zákazník aj pri opakovanej návšteve mohol ochutnať niečo nové. Rovnako tak sa nechávame inšpirovať prianiami našich zákazníkov a vytvárame pralinky s novými chuťami.

 

3. Aké to bolo na začiatku?

Ako pri každom podnikání aj nás na začiatku čakalo niekoľko týždňov tvrdej práce zložitého vybavovania a získavania povolení, a tiež nemalá finančná záťaž so zariaďovaním a rekonštrukciou. Pochopiteľne prišli momenty, kedy som mal pochybnosti, či som sa vybral správnou cestou a zvolil správne riešenia. Keď som s odstupom času uvidel výsledok, som si istý, že vynaložená námaha a starosti stáli zato a každý spokojný zákazník, ktorý od nás odchádza, ma presvedčuje o tom, že veci robím dobre.

 

4. Používate aj suroviny od lokálnych dodávateľov, Bio kvalite alebo vlastné vypestované suroviny?

Naša hlavná surovina čokoláda, ktorú používame, pochádza z tropických krajín, a preto ju nevieme nakupovať od lokálnych dodávateľov. Samozrejme máme aj suroviny, ktoré získavame od lokálnych producentov, ako je napríklad med, levanduľové kvety a orechy.

 

 

5. Čo plánujete najbližšie pre Vašich zákazníkov?

Napriek tomu, že v našej ponuke máme asi 70 druhov praliniek, naša čokoláda stále hľadá nové chute a kombinácie, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších zákazníkov. Stále tak vznikajú nové produkty, niektoré sú len sezónne, iné sú v stálej ponuke. Ďalšou novinkou je rozšírenie horúcej čokolády. Podarilo sa nám získať čokoládu z ostrovov Vanuatu. Kakaové bôby boli nedávno zničené hurikánom, no zdá sa, že za niekoľko mesiacov prichádza k nám prvá časť novej plodiny a ponúkneme našim zákazníkom vysoko ocenenú a skvelú čokoládu odrody Forastero z týchto exotických ostrovov.

 

6. Čo by ste poradili budúcim podnikateľom všeobecne, Vaše motto v podnikaní?

Podnikatelia musia byť nadšení a mať víziu toho, čo chcú dosiahnuť. Je to jediná vec, ktorá ho tlačí dopredu v ťažkých chvíľach. A ťažké časy určite prídu. Vždy si uvedomte, že rozpočet bude prekročený, zvyčajne dvakrát. A tiež (napriek všetkým istotám politikov) nepočítajte s tým, že úrady, úradníci alebo štát v akejkoľvek forme sa budú snažiť uľahčiť vašu prácu, nieto vám pomôcť. Každý úradník vám predloží desiatky zbytočných a niekedy absurdných požiadaviek, vydáte dodatočné finančné prostriedky na nepredstaviteľné opatrenia a podobne. Ale to všetko je nakoniec vyvážené vašimi zákazníkmi, ktorí vašu vynaloženú snahu ocenia a za pár dní sa k vám vrátia s pocitom, že sme vytvorili miesto, kde radi trávia svoj čas. Je to skvelý pocit, keď je náš podnik plný hostí, ktorí si urobia aj napriek hektickej dobe a nedostatku času pár minút, aby si vychutnali skvelú čokoládu.

 

Nájdete ich:

Zámocká 26, Bratislava

Tel: 0948 729 080

FB: https://www.facebook.com/adams.chocolate.sk/

 

                                                                                                                                                                                            Autor: Lenka Vidumská

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.