Dve nadšenkyne rastlinnej stravy, ktoré spojil osud nám v rozhovore prezradia viac...

 

Čo bolo vašou inšpiráciou pri vzniku tohoto celého?
Našou motiváciou bolo ukázať, že to ide aj inak a zdravšie, etickejšia a ekologickejšie. Mali sme potrebu naše myšlienky, recepty a chute vyslať do sveta, aj keď sme dopredu nerozmýšľali do čoho sa to vôbec púšťame. Častokrát vravíme, že sme v dobrom trošku sprosté, pretože nerozmýšľame moc nad vecami, robíme to, čo cítime. Veríme, že keď niečo príde do života tak je to výzva na ktorú treba odpovedať áno, bez vnútorných strachov rozmýšľajúc ako do dopadne. Pretože nech to dopadne akokoľvek, malo to byť tak. A tak isto sme sa chceli aj my už konečne niekde najesť. Preto sme si vytvorili našu malú Simply Vegan bublinu v ktorej si žijeme, no občas keď z nej vylezieme tak sme v šoku aký je svet. Preto sa ho snažíme robiť krajší pre všetkých obyvateľov tejto krásnej planéty. Môžeme povedať, že si plníme náš sen, no znie to až zvláštne, pretože toto náš sen vlastne nikdy nebol. Život nás akosi naučil, že treba počúvať svoje srdce a to najlepšie ukáže, čo budete robiť v danú chvíľu a prečo tu ste.

 

Čo vás priviedlo k tejto práci?
Asi náhoda a niečo čo je tam vyššie nad nami. Ako sme spomínali vyššie toto nebol sen ani jednej z nás. Pretože varenie a pečenie nás začalo napĺňať až keď sme v ňou našli hlbšiu myšlienku. Pretože samotné jedlo je naozaj len jedlo, ale keď pridáte hodnotu a robíte to pre niekoho – pre zvieratá všetko zapadne. To bol náš prípad. : )

 



 

Kde sídlite?
Nachádzame sa v našom mestečku menom Prievidza a otvorené máme utorok – piatok od 10tej do 15tej. Ostatné dni robievame tortičky na objednávku, cateringy na oslavy a svadby. Nikdy sa nenudíme a snažíme sa aj mimo práce na sebe pracovať.Vlastne žiadne mimo práce a súkromie nie je, pretože toto je náš život a my naozajstnú prácu vlastne ani nemáme. Pretože robím to čo nám je srdcu blízke, a to čo milujeme.

 

Čo si má laik predstaviť pod pojmom vegánska kuchyňa predstaviť?
Vegánska kuchyňa pozostáva čisto len z rastlín a nenachádza sa v nej žiadna živočíšna ingrediencia ako mlieko, mäso, syry, vajcia či med. Na prvý pohľad to možno znie hrôzostrašne a „hladno“, ale práve keď vyradíte všetky takéto veci zistíte, ako ste sa nudne stravovali. Pretože až vtedy sa Vám otvoria dvere do sveta korenín, ingrediencií a kombinácií jedál.



 

Odkiaľ beriete inšpiráciu na recepty?
Toto je ďalšia komická téma pri ktorej sa vždy červenáme. Doteraz nemáme žiadne recepty. Naozaj ani jeden. Dokonca ani na raw torty neexistuje. Varíme intuitívne, tak isto vyberáme aj ingrediencie, nezaťažujeme sa zbytočne vymýšľaním dopredu, preto častokrát ešte ani deň predtým nevieme, čo bude na druhý deň. Na začiatku sme mali tendenciu plánovať a zapisovať, no nedarilo sa nám tak ako teraz, keď necháme cez seba veci prúdiť. Len tak otvoríme chladničku a varíme. Sú v tom určite aj skúsenosti, ktoré sme nadobudli celou našou cestou až do tohto bodu, takže čo to už vieme. Aj keď máme pocit, že nič nevieme.

 

Majú aj ne-vegáni záujem o vašu kuchyňu?

Naši zákazníci sú väčšinou práve ne-vegáni. A sú u nás vítaní naozaj všetci. Od vegánov, nevegánov, dietarov, celiatikov až po psy. Nerobíme rozdiely, myslíme, že veľa ľudí k nám pritiahnú hlavne podstivé čerstvé suroviny, keďže používame minimum polotovarov, láska s ktorou varíme, sezónnosť potravín a v neposledom rade aj kvalita, pretože naše jedlá ničim nezahusťujeme, takže u nás klasickú lacnú múku naozaj nedájdete. Snažíme sa naše jedlá pripravovať tak, ako by sme si ich robili pre nás. Máme na seba najväčšie nároky, pretože chceme dať zo seba len to najlepšie pre našich zákazníkov. Každý deň varíme denné menu a vitrínu máme naplnenú či už koláčikmi, klasikami vo vegánskom šate – treska, vlašský šalát, ruské vajcia, bagety. Je skvelé vidieť k nám prísť robotníkov v montérkach ako si kupujú vegánske ruské vajce, ktoré je na nerozoznanie od originálu. Veľa krát sa smejeme, pretože sme si stopercentne isté, že nevedia, že je to vegánske hehe.

 


 

Venujete sa hlavne príprave jedál. Ponúkate aj rôzne kurzy varenia alebo workshopy?

Venujeme sa hlavne na sto percent našemu malému bistru, ktoré aj keď je malé dokáže nakŕmiť slušný počet ľudí, a to chce dávku pozornosti a lásky ktorú mu venujeme. Každý deň mávame inú ponuku jedál, koláčov, doplnkov a keďže bazírujeme hlavne na čerstvosti je to neustály kolotoč z ktorého sa nám ešte netočí hlava. Okrem toho robíme kurzy varenia pre stredné školy, a práve v novom roku sa chceme povenovať viac tejto oblasti vzdelávania a odovzdať ďalej niečo málo z toho čo sme sa naučili.

 

 

Čo plánujete najbližšie? Môžeme sa tešiť na niečo nové ?

Plány máme len do konca roka, kedy nás čaká ešte pár veľkých akcií, vianočné objednávky, veľa tortičiek, pribudne však aj náš nový produkt a začiatkom budúceho roka plánujeme niečo o čom zatiaľ nebudeme hovoriť, len si trikrát zaklopeme na drevo.

 

 

Kontakt:

Facebook: Simply Vegan

Instagram: simply.vegan.kitchen

Email: simplyvegankitchen@gmail.com

Foto: Simply Vegan

 

Paľová

 

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.